Екскурзия КАРНАВАЛ в Ксанти
gurciq 1

Екскурзия КАРНАВАЛ в Ксанти 2024, КАВАЛА и ПОРТО ЛАГОС, с възможност за разглеждане на древния град ФИЛИПИ

от Добрич*, Варна и Бургас

Дата на провеждане : 15 март 2024

Продължителност : 3 дни / 2 нощувки

Пакетна цена: 360 лв

Програма

Отпътуване

– 04:00 ч. от Добрич / при минимум 15 туриста, срещу доплащане 18 лева /

– 05:00 ч. от Варна – ул. „Антим І”

– 07:30 ч. от Бургас – бензиностанцията OMV / до Метро/

 

Програма

1 ден 15.03.2024

Рано сутринта отпътуваме от Добрич / при минимум 15 туриста, срещу доплащане 18 лева в двете посоки/, Варна и Бургас. Около обяд преминаваме през ГКПП Капитан Петко Войвода и се отправяме към малкото китно селце Порто Лагос, където ще посетим сгушения в красива езерна лагуна манастир “Свети Никола”, както и църквата “Успение Богородично” Ще чуете вълнуващата история за чудото случило се през 2005 година, ще почувствате присъствието на Дева Мария по тези места.

Отпътуваме за Ксанти. Настаняване в хотел 2/3*. Вечеря. Нощувка.

 

2 ден 16.03.2024

Закуска. По желание / срещу допълнително заплащане – 15 евро /, при минимум 20 туриста –  Разходка до древния град Филипи, преживял разцвет през елинистическата, римската и раннохристиянската епоха. Известен още с това, че през 42г. пр. Хр. в битка Октавиан Август и Марк Антоний побеждават убийците на Гай Юлий Цезар – Брут и Касий, след което градът  се обновява и получава световна известност.  Тук през 49г. сл. Хр. пристига апостол Павел със свои съмишленици и посява първите зрънца на християнството. Затова казват, че Кавала и Филипи са християнската порта на Европа.  Входната такса се заплаща допълнително – около 6 евро.

Отправяме се към град Кавала. Следва разходка в стария квартал Панагия. Разхождайки се по тесните калдъръмени улички на един от най-старите градове в Европа ще се полюбуваме на архитектура от преди няколко века, китно украсени къщи и малки семейни магазинчета и кафенета. Именно Кавала е родното място на една от най-ярките личности в историята на града – Мохамед Али. Ще чуем историята за неговата любов към земята на която е роден и израснал. Отправяме се към прочутия шедьовър на египетската архитектура Имарет – съчетание на джамия, училище по коран и армейска сграда с изглед към намиращото се под него пристанище. Тази историческа ориенталска сграда е реставрирана през 2004 г. и е една от архитектурните забележителности на Кавала днес. Следва посещение на Крепостната стена на града, наричана още „венецианската крепост“ – построена от император Юстиниан І в опитите си да опаси града от варварски набези. В средата на ХVІ-ти век етническият грък Ибрахим паша – велик везир на турския султан Сюлейман Великолепни, допринася за просперитета и разцвета на Кавала, като реставрира импозантния Акведукт. Ще се любуваме на невероятна гледка към единственият амфитеатрално построен град – едно от големите пристанища на Гърция. Ще видим църквата ”Успение Богородично”, къщата на Мохамед Али и паметника построен от жителите на гр. Кавала от благодарност за делата му. Отправяме се към новата част на града. Спираме за кратка фотосесия с прочутите камъни, на които е стоял Апостол Павел и е проповядвал християнството, стъпвайки за първи път в Европа. Ще видим новото кметство на града – сградата която напомня на унгарски замък, тютюневите фабрики, превърнати в търговски центрове, пристанищния булевард с огромни палмови дървета и др. Ще имаме възможност да се насладим на гледката на този невероятно красив пристанищен град. Свободно време.

Връщаме се в хотела следобед. Следва вечеря в ресторанта на хотела с жива музика.

3 ден 17.03.2024

Закуска. Освобождаваме стаите и се отправяме към центъра на града. Живописно разположен в южния склон на Родопите, Ксанти е модерен град с древен произход и история.  Включване в карнавалните празници! Градът е известен с ежегодния фестивал на маските, който се провежда от недалечната 1966 г. и продължава две седмици, в които се провеждат най-различни културни мероприятия- концерти, филмови и театрални премиери и др. Кулминацията на карнавала е шествието в неделния ден, преди началото на Великденските пости, когато по централните улици преминават маскираните участници под звуците на музика, а на края шествието приключва с ритуалното изгаряне на образа на Тзарос – стара традиция, в която местните вярват, че така хората се предпазват от болести и злото. След обяд отпътуване обратно за България.  Пристигане в Бургас, Варна и Добрич късно през нощта.

 

Туроператора си запазва правото за промяна в реда на мероприятията в зависимост от възможността от тяхното изпълнение.

 

Цената включва:

Транспорт с лицензиран автобус

2 нощувки в хотел 2/3*в Ксанти

2 закуски, 1 обикновена вечеря, 1 гръцка вечер в ресторанта на хотела с жива музика

Разглеждане на Порто Лагос

Посещение на Карнавала в Ксанти

Медицинска застраховка за лица до 69г. След 70г. има доплащане от 5 лева.

Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

Отпътуване от Добрич / при минимум 15 туриста / – 18 лева

Доплащане за самостоятелна стая – 90 лева

Входни такси на посещаваните обекти

Целодневна екскурзия до древния град Филипи и Кавала – 15 евро, при минимум 20 туриста

От  01.01.2024 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса, която се заплаща лично от туристите на място в хотела, а размерът ѝ се определя от неговата категория както следва:

от Март до Октомври:

– 5* хотели – 10 евро /стая/ на нощ;

– 4* хотели – 7 евро /стая/ на нощ;

– 3* хотели – 3 евро /стая/ на нощ;

– 2* и 1* хотели хотели – 1,50 евро /стая/ на нощ;

Отстъпки:

за деца до 12 ненавършени години, настанени с двама възрастни – 20 лева

Забележки:

Офертата важи  при минимум 30 пълно плащащи туриста.

Срок за уведомяване при недостатъчно събран минимум – 7 дни преди датата на отпътуване.

Записването става с договор за организирано пътуване и внасяне на депозит 30% от пакетната цена. Доплащане – 20 дни преди датата на отпътуване.

Пътува се с лична карта или задграничен паспорт.

Няма визов режим.

Телефон за връзка: 0878 602 901 Николай Панайотов-Варненска туристическа компания ЕООД,
e-mail: varnatourism@abv.bg,   www.varnatourismbg.com

Програма Ксанти - КАВАЛА - ПОРТО ЛАГОС
Дати на отпътуване 15.03.2024
Продължителност 3 дни, 2 нощувки
Вид транспорт Автобус

Свържете се с нас

При възникнали въпроси не се колебайте да се свържете с нас